Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  01.07.2015

Hammaslääkäriliitto: Nuuska uhkaa nuorten terveyttä

Nuuskaaminen ja sähkösavukkeiden kokeilut ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa.

Suomalaiset nuoret tupakoivat, käyttävät alkoholia ja juovat itsensä humalaan entistä harvemmin. Sen sijaan nuuskaaminen ja sähkösavukkeiden kokeilut ovat lisääntyneet.

Tiedot käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön julkistamasta Nuorten terveystapatutkimuksesta.

Suomi on saavuttanut vuonna 2001 asetetun Terveys 2015 -kansanterveysohjelman tavoitteen, jonka mukaan vuoteen 2015 mennessä 16–18-vuotiaista tupakoisi alle 15 %.

Nyt 16–18-vuotiaista pojista tupakoi päivittäin 14 % ja tytöistä 13 %. Vuonna 2001 sekä pojista että tytöistä tupakoi päivittäin vielä 31 %.

Myönteistä on sekin, että tupakkaa on uusimpien tietojen mukaan kokeillut 14-vuotiaista vain joka viides, kun vuonna 2001 kokeilijoita oli yli puolet.

Sen sijaan nuuskan kokeilut ja käyttö ovat lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eniten nuuskaa käyttävät ja kokeilevat 18-vuotiaat pojat.

– Nuuskalla on useita haitallisia vaikutuksia suunterveyteen ja yleisterveyteen. Silti moni luulee yhä virheellisesti nuuskan olevan vaaratonta ja jopa keino päästä tupakoinnista eroon, sanoo HLT, EHL Anna Maria Heikkinen, joka toimii Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen työryhmän puheenjohtajana.

Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinia nuuskassa on jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän. Nuuska aiheuttaa voimakkaan nikotiiniriippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

Nuuskan käyttö näkyy yleensä ensin suusta esimerkiksi pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona.

– Pitkään käytettynä se aiheuttaa ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta ja hampaiden reikiintymistä. Nuuskan käytöllä on myös yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, Heikkinen kertoo nuuskan vaikutuksista suunterveyteen.

TIINA KUOSA